Powered By Blogger

Шукати в цьому блозі

вівторок, 30 серпня 2011 р.

Цікаве про рідну Україну


1. Виявляється, що найбільшою битвою з XVII ст. до середини XX ст. є Берестейська битва 1651 року між Україною і Кримом з однієї сторони, і Річчю Посполитою - з іншої. У ній брало участь до 600 тис. воїнів. Тільки битви Другої світової війни, зокрема на Курській дузі, біля Москви і Берліна мали більші масштаби.
2. Найвища гора України - Говерла в Українських Карпатах в Полонино-Чорногорському масиві, в межах Закарпатської області; її висота 2061 м. над рівнем моря.
3. Найстарішим деревом в Україні вважається 1300-річний дуб в урочищі Юзефін Рівненської області.
4. Вперше назва "Україна" з'явилася наприкінці ХІІ ст. в Іпатіївському літописі (1187 р.) у зв'язку зі смертю в Переяславі князя Володимира Глібовича. За часів галицько-Волинського князівства його землі одержали назву "Україна", яка пізніше з ХVІ ст., вживалася у документах у межах більшості заселених українцями земель, що увійшли до Польщі.
5. Першим кодексом норм давньоруського права є "Руська правда" - цінне джерело вивчення соціально-економічного і політичного життя, правової системи Київської Русі ХІ-ХІІ ст. Перші списки "Руської правди", що була укладена в Софійському соборі і містила основи українського, білоруського, російського та литовського права, знайшов у 1738 році В.М. Татіщев.
6. Найдавніша згадка про українську мову на території сучасної україни належить до 858 року. Вперше її було піднесено до рівня літературної з виходом у 1798 році першого видання "Енеїди" І. Котляревського.
7. Найдавнішою скульптурою, знайденою в Україні, є кам'яна баба з кургану поблизу с. Нововасилівка Миколаївської області, яка належить до V-IV ст. до н.е. 
8. Найвидатнішою архітектурною спорудою Київської Русі. що збереглася до нашого часу, є Софійський собор у Києві, "Руська митрополія", зведена у 1037 році в центрі верхнього міста. 
9. Найвідоміший музикант Київської Русі - співець ХІ ст. Боян, який жив при дворі Святослава Ярославовича і якого згадує автор "Слова о полку Ігоревім".
10. Найбільше разів перекладали літературний твір - "Заповіт" Т.Г. Шевченка. Його читають на 147 мовах народів світу. 
11. Відкриття першої школи на території України відбулося 988 року. У "Повісті минулих літ" записано, що тоді Володимир Святославович почав брати у "нарочитая чади", тобто у представників феодальної верхівки дітей і віддавати їх в "ученье книжное" в Києві.
12. Поняття Україна і Русь є тотожними. Русь - давня назва України із столицею у Києві, а перша конституція була створена 1710 року гетьманом України - Пилипом Орликом.
13. У Чорне море впадають ріки Дунай, Дніпро, Дністер, Південний Буг. Найбільша коса, тобто вузька намивна смуга суходолу, одним кінцем сполучена з материком, - Арабатська стрілка (довжина 115 км).
14. Найбільшою річкою України є Дніпро, найбільшим озером в Україні є Ялпуг (Ялпух) у заплаві Дунаю, в Одеській області. Найбільший водоспад в Україні - Учансу. Найдовша печера - Оптимістична, що знаходиться в гіпсах Поділля (Тернопільська область). Найбільше штучне водосховище - Кременчуцьке.

Немає коментарів:

Дописати коментар