Powered By Blogger

Шукати в цьому блозі

суботу, 14 травня 2011 р.

Унікальна повна панорама зоряного неба

28-річний астроном-аматор з Сіетла Нік Райсінгер відзняв унікальну повну панораму Чумацького шляху. Щоб охопити все нічне небо, йому довелося проїхати по планеті близько 90 тисяч кілометрів.
Свою панораму, яка зображує 360-градусний вид на Чумацький шлях, Райсінгер склав з 37440 знімків, зроблених за допомогою шістьох фотокамер, які він встановлював на вершинах на заході США і півдні Африканського континенту.
Після обробки фотографій вийшло зображення роздільною здатністю в 5000 мегапікселів, на якому показані всі планети і зірки у своїх справжніх природних кольорах. Щоб знайти, наприклад, Оріон або Велику Магелланову хмару, глядач може збільшувати фрагменти зображення.
"Ми не бачимо зоряне небо таким. Воно набагато яскравіше. Наприклад, у безхмарну ніч в Сіетлі можна побачити 20-30 зірок. А на моїй фотографії - в її повному розмірі - ви побачите 20 -30 мільйонів, адже все зображено максимально докладно", - заявив ентузіаст.
Проект Райсінгера не перший, який показує повну фотографічну карту Зоряного неба. Однак раніше такі карти як Sky Survey і Google Sky переслідували в основному наукові цілі і були розфарбовані у червоний та синій кольори для дослідження температури зірок. Райсінгер же вдався до третього, зеленого кольору, щоб, за його словами, збагатити фото і надати йому глибину.
"Це не науково корисні зображення, вони створені з освітньою метою і з любові до мистецтва", - зізнався астроном.
Для зйомок Райсінгер заздалегідь спланував, який сектор коли буде знімати, розділивши зоряне небо на 624 ділянки і ввівши їхні координати в комп'ютер.
"Загальний обсяг роботи був приголомшливим. Необхідно було визначити час та місце зйомки кожного із секторів, адже під час обертання Землі навколо Сонця їх можна загубити з уваги", - пояснив він.
Перші фотографії Райсінгер зробив у березні 2010 року в пустелі штату Невада. Побачивши, у яку монументальну працю перетворюється його захоплення, він не тільки залишив роботу менеджера в компанії з продажу кухонних меблів, а й залучив до справи свого батька-пенсіонера Тома, який живе в штаті Вашингтон. Разом з батьком вони іноді проводили цілі дні в поїздках, розшукуючи відповідні місця для зйомок і очікуючи моменту, коли нічне небо виглядає якомога чіткіше.
Свою роботу Райсінгер розмістив на власному сайті. "Завжди важко було описати, чим я займався, людям, не знайомим з астрономією. Але як тільки вони бачать мою роботу - вони розуміють", - сказав автор.

Джерело: http://tsn.ua/tsikavinki

Немає коментарів:

Дописати коментар