Powered By Blogger

Шукати в цьому блозі

суботу, 23 квітня 2011 р.

Наближається Великдень!

24 квітня православні всього світу відзначатимуть Великдень – Воскресіння Христове. Священнослужителі кажуть, що у цей день люди насамперед мають пам'ятати, що це – духовне свято. Тобто при всьому багатстві народних звичаїв і традицій важливо не забувати, що це все-таки свято Воскресіння Христового, а не столу, обжерливості чи випивки. 
У цей день слід прийти до храму, бажано – до всеношної служби. Саме після цього потрібно освячувати всі свої великодні приношення. Вони традиційні. Це паска, крашанки і писанки, а також м'ясні страви – шматок м'яса, сала, ковбаси. Крім того, святять і вино. Все решта – на розсуд.
Згідно з традиціями, після святкової церковної служби православні поспішають додому, щоб розговітися. За святковим столом спочатку пробують хрін – натщесерце, для здоров'я і зміцнення. Глава сім'ї розрізає паску, кожен їсть свій шматочок обережно, щоб жодна крихта не впала. Потім «цокаються» крашанками і пробують всі страви потроху. Крашанки – один із головних атрибутів великоднього столу. Під час свята їх дають рідним, сусідам, які зайшли привітати, беруть із собою, коли йдуть у гості, роздають нужденним або залишають у церкві. Крім крашанок, роблять писанки (розписують сирі яйця).
Про українські писанки існує багато легенд, розповідей і приказок. Одна із них висловлює таку думку: «У світі доти існуватиме любов, доки на землі розписуватимуть писанки».

Немає коментарів:

Дописати коментар