Powered By Blogger

Шукати в цьому блозі

суботу, 2 квітня 2011 р.

Гімнастика

В Стародавній Греції довгий час атлети виступали на змаганнях в одних легенях лащах. Одного разу один з переможців змагань під час бігу втратив плащ, і всі вирішили, що без плаща йому було легше бігти. З тієї пори всі учасники змагань стали виходити на арену голими. По-грецьки «голий» - звідси з’явилося слово «гімнастика», до якої в давнину відносили всі види фізичних вправ.
У наш час гімнастикою називають систему спеціально підібраних фізичних вправ і методичних прийомів, вживаних для всестороннього фізичного розвитку, вдосконалення рухових здібностей і оздоровлення.
Гімнастика має багато різновидів, і знайомство з ними ми почнемо із зарядки.
«Кращого засобу від хвороби немає - роби зарядку до старості років», - свідчить стародавнє індійське прислів′я. А зарядкою прийнято називати 10-15-хвилинну уранішню гігієнічну гімнастику, що виконується після сну. Вона допомагає організму швидше перейти від пасивного стану до активного, необхідного для роботи, створює гарний настрій і дає заряд бадьорості. Тому гімнастичні вправи корисно виконувати не тільки вранці, але і вдень, для чого на багатьох підприємствах введена виробнича гімнастика. Перед початком роботи протягом 7-10 мін виконується комплекс простих вправ, що готують організм до майбутньої праці (ввідна гімнастика), а потім двічі (до і після обіду) на підприємствах лунає дзвінок, зупиняється виробництво і починається 5-7-хвилинна фізкультурна пауза: робочі і службовці виконують спеціально підібрані для кожної професії гімнастичні вправи. Даючи відпочинок нервовій системі, ці вправи знімають стомлюваність і сприяють високій працездатності. 
Судите по собі: коли, займаючись домашніми уроками, вам доводиться довго сидіти за столом, то з часом з’являється бажання потягнутися (а такий рух - гімнастика) або пройтися по кімнаті. Так і у робочих з часом виникає потреба змінити положення тіла, «розім’яти кісточки» і хоч би хвилинку передихнути. Для них фізкультурна пауза - велика підмога, і робочі багатьох професій протягом зміни виконують по 3-5 індивідуальних фізкультмінуток.
Зовсім інша справа - професійно-прикладна гімнастика: регулярні заняття спеціально підібраними вправами передбачають переважно розвиток тих груп м’язів і рухових . навиків, які необхідні для швидшого оволодіння трудовою майстерністю в певних професіях.
А у всіх школах і учбових закладах є обов′язковий предмет - основна гімнастика. У її програмі - навчання прикладним руховим навикам (ходьба, біг, стрибки, лазіння, метання, подолання різних перешкод, рівноваги, переноска вантажу), а також нескладним гімнастичним і акробатичним вправам. До основної гімнастики відноситься і так звана оздоровча гімнастика (та, що передається по телебаченню), для самостійних занять на дозвіллі. Вона необхідна тим, хто не може чого-небудь відвідувати заняття групи здоров′я.
В тренування кожного спортсмена неодмінно включаються заняття спортівно-вспомогателной гімнастикою, що розвиває певні фізичні якості, необхідні для різних видів спорту.
Складовою частиною фізичної підготовки в Озброєних Силах є військово-прикладна гімнастика. Її завдання - всесторонній розвиток фізичних здібностей до швидких дій у військовій обстановці з урахуванням специфіки військових спеціальностей. 
А хто хоче знайти струнку фігуру з красивою мускулатурою, що рельєфно виділяється, той займається атлетичною гімнастикою. Вона складається із загальнийрозвиваючих вправ з предметами - обтяжили (металеві палиці, гантелі, гумові амортизатори, еспандери, гирі, блокові пристрої і ін.) і без предметів. Разом з тим передбачаються заняття різними видами порту, що дають різносторонню фізичну підготовку.
Нарешті, лікувальна гімнастика покликана восстаавлівать рухливість пошкоджених частин тіла і усувати недоліки статури, що з’явилися в результаті поранень, травм або хвороб.
Крім і прикладних видів гімнастики існує ще три її спортивні різновиди.

Немає коментарів:

Дописати коментар